26.7. – 27.7. Skåldö ja levanki

Kehitys kehittyy. Aikaisempi Harkenin levankivaunu oli sellainen, että kun levangin otti pois kiskolta, niin laakerikuulat tulivat ulos. Nyt vaunua on kehitetty niin, että kuulat pysyvät paikoilaan ja siksi profiiliin on tehty pieni muutos, jotta kuulat lukitseva lukituslanka mahtuu kulkemaan profiilissa. Vanhat päätyhelat ja vaunut sopivat siis uuteen profiiliin, mutta uudet päätyhelat ja vaunut eivät sovi vanhaan profiiliin.

Aluksi mitattiin profiili ja todettiin, että se on 160 cm pitkä, mutta että kummassakin päässä on hieman tyhjää levakiprfiili voisi olla aavistuksen verran pidempikin. Saatavana oli 150 cm profiili ja 180 cm profiili. Päätetiin, että tehdään siitä nyt sitten sopiva ja ostetaan 180 cm, joka sahataan oikeaan mittaan. Tarkkojen mittausten jälkeen todettiin, että profiilia voi pidentää maksimissaan 3,5 cm. Päätetiin ottaa varman päälle ja pidentää 2 cm. Nyt on kummallakin puolella vielä 0,75 mm toleranssia. Sahaus meni tavallisella rautasahalla, mutta kyllä sen sahauksen jälkeen tiesi, miksi tuo kisko oli niin painava, vaikka oli alumiinia. Ainevahvuus oli melkoinen ja vahvistavia väliseiniä oli useita. Hiki laiskan sahatessa!

Levangin päätyhelat oli kiinnitetty kiskoon siten, että hela laitettiin ensin kiskoon, joka esti helaa liikkumasta muuta kuin kiskon suuntaisesti. Tämän jälkeen kiskoon porattiin reikä oikeaaan kohtaan. Reikään ruuvattiin helassa oleva lukituspultin pää, joka oli jengoilla kiinni päätyhelassa. Paras tulos tulee tietenkin sillä, että profiiliin porattava reikä on mahdollsumman ahdas, jotta pultti ei hölsky reiässä. Kun aikaa oli ja työkalut ja haluttiin tehdä pedantisti, niin mehän jengattiin tuo reikä, joten se ei ainoastaan ollut melko tiukka, vaan tarkalleen oikean kokoinen, eikä taatusti lonksu.

Seuraavassa vaiheessa vaunu laitetaan kiskoon ja kisko ruuvataan paikoilleen. Tämä toimenpide joutuu nyt odottamaan yön yli, koska hankittu vaunu oli hieman vääränlainen ja se joudutaan vielä vaihtamaan (siksi sen kiskon kanssa olikin niin paljon aikaa).

Kategoria(t): Korjaus. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s